top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review: Gears Tactics

Ontwikkelaar: Splash Damage, The Coalition Uitgever: Microsoft Studios

Platformen: PC,Xbox One Genre: Turn-based Strategy

Releasedatum: 28 april 2020 Adviesprijs: € 59.99


Elke gamer met een Xbox in huis heeft vast al Gears of War gespeeld. De franchise is een vlaggenschip voor Microsoft Studios en na 14 jaar en 5 games - Gears 5 verscheen vorig jaar - leek er wat Gears-moeheid te komen. Dat leek ontwikkelaar The Coalition zien aan te komen, want de voorbije paar jaar hebben ze iets totaal anders ontwikkeld binnen de Gears of War-franchise: een turn-bases strategy game.


De Gears of War-franchise gaat dus een compleet andere kant op, maar we moeten zeggen dat de reeks in al die jaren genoeg 'lore' heeft opgebouwd om een tactische turn-based game op poten te zetten. Vijanden, helden en wapens genoeg en dus verwachten we ons toch aan een bepaald niveau. Om meteen met de deur in huis te vallen: qua gameplay wordt er wel aan bepaalde verwachtingen voldaan, op andere vlakken helemaal niet. Gears Tactics vindt niets opnieuw uit, of brengt niet echt originele ideeën naar de tafel. Op zich geen probleem, want de meeste games uit het genre houden zich aan de genre-standaarden, al is Gears Tactics nog iets meer uitgehold.





Het grootste probleem? Een gebrek aan verhaal. Een reden om missies te doen, een rode draad. In Gears Tactics ga je vooral van map tot map de strijd aan, maar een echt overkoepelend geheel is er niet. Het zijn dus vooral losse missies en zijmissies die je bezig houden. Op zich is de actie echt wel goed. Er zit een pak meer tempo in dan in de gemiddelde strategiegame, omdat je geen bases moet onderhouden en er vooral gericht wordt op instant-actie. Daarom ook het rijkelijk toekennen van AP - action points - en de mogelijkheid om er nog meer te verdienen via Glory Kills, die visueel spectaculair zijn.


Maar dat geldt voor alle gevechten. Ze zien er allemaal spectaculair uit en aan non-stop actie is er geen gebrek. Hoewel de game het genre wat uitholt en je zonder grondige fundering tussen de missies constant naar gevechten stuurt, verveel je jezelf geen moment. Dit is dus een stategiegame voor gamers met iets minder geduld dan de gemiddeld strategie-gamer. Hoewel er ook wel wat management te rapen valt tussen de missies door, met het ontdekken van nieuwe wapens, manieren om personages en classes te upgraden maar tijdens de missies is het dus mouwen opstropen en er vol tegenaan gaan.





Op een bepaald vlak is het dus een beetje teleurstellend. Wie had gehoopt op een doorgedreven turn-based tactische game komt wat bedrogen uit. Het een is turn-based 'light', maar qua tempo en actie ligt het niveau dan weer hoger dan bij de gemiddelde tactische game. Dan komt er nog eens bij dat de game visueel echt wel in orde is. Niet alleen kwalitatief grafisch sterk, maar ook goed ontworpen, met visueel indrukwekkende actie en vooral goed ontworpen levels. Een game die Gears-fans en gamers die een iets minder diepgaande tactische spellen zoeken best gaat bevallen.


Gears of War heeft al jaren sterke games uitgebracht, maar niemand zal ontkennen dat het uitstapje naar het tactische genre een welgekomen verfrissende zijstap is. Het is geen topper geworden, maar wie een meer actie-gerichte, minder diepgaande game zoekt, vindt hier zijn gading.


7/10


© Game4Me




bottom of page