top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review | Half-Life: Alyx

Ontwikkelaar: Valve Uitgever: Valve

Platformen: PC (Enkel met VR Headset) Genre: Avontuur

Releasedatum: 23 maart 2020 Adviesprijs: € 49.99


Het is moeilijk te vatten, maar Half-Life 2 is maar liefst zestien jaar oud. De game - én het origineel uit 1998 - is enorm geliefd bij gamers. De roep om een derde game klonk dan ook jaren aan een stuk heel erg luid. Maar vanuit Valve kwam er nooit bevestiging dat een derde game in de iconische franchise er zou komen. Maar nu is er een nieuwe game, maar noem Half-Life: Alyx zeker en vast geen Half-Life 3..


Deze game is immers een prequel op de tweede game en valt qua verhaal dus middenin de twee iconische games. De titulaire Alyx is het hoofdpersonage en wij kruipen létterlijk in de huid van Alyx, want het is immers een VR-exclusieve game. Een risico, want VR-games zijn nog steeds niet ingeburgerd, maar als allereerste big budget ambitieuze VR-game blaast Half-Life Alyx elke andere VR-game uit het water. Om dus met de deur in huis te vallen: dit is eindelijk het soort game dat we in Virtual Reality verwachten. Met de HTC Vive op ons hoofd wanen we ons echt in de wereld. Bijwijlen vergaten we soms dat we in VR aan het spelen waren, en dat gebeurt omzeggens nooit. Dat op zich is een hele prestatie.





Eén van de problemen met VR-games - buiten dat ze veel te kort zijn - is dat er vrij weinig te doen is en dat zaken als combat en puzzels veel te basic zijn. Ook op dat vlak is Valve er in geslaagd een game op de been te brengen die veel meer toont dat andere VR-games. Met Alyx kan je deftig knallen, zijn er heuse actiesequenties én heb je bovendien een pak meer mogelijkheden qua omgevingspuzzels en gadgets. Deze game weet het zo goed te brengen dat je als speler ook de keuze hebt om zowel 'guns blazin' als 'stealthy' te gaan en bij sommige stukken is het gewoon noodzakelijk om één van de twee benaderingen te gebruiken.


Half-Life: Alyx is dus wel degelijk de eerste complete succesvolle 'foray' in het VR-gebeuren. Ja, zaken zoals de Batman-game hadden coole elementen, maar dit is een echte actie-avonturen-game met maximale interactie met je omgeving. Zowat alles kan je vastpakken en onderzoeken en ook de gravity gloves - dit speelt zich af voor de gravity gun werd uitgevonden - is een leuke element om mee te spelen. Maar natuurlijk is geen enkele game perfect. Waar dit spel op alle vlakken echt meer dan eender welk ander spel aanvoelt als een game, doet het dat qua bewegingen niet. En dan hebben we het alleen over hoe je personage voortbeweegt.





Echt rondlopen zit er niet in. Je klikt op een stuk grond voor je en je personage teleporteert er op magische wijze naartoe. Dat haalt je op sommige momenten wel uit de game, en doet het dan aanvoelen als een on-rails shooter, maar gelukkig heeft de game genoeg andere geweldige elementen om dat te counteren. Maar dat aspect had wel iets vlotter gemogen, net zoals het verhaal iets sterker had mogen zijn. Al hebben we op dat vlak toch ook niet heel veel klagen. Waar deze game tenslotte nog in verbaasd is het grafische aspect. Elke VR-game, zonder fout, ziet er niet zo goed uit. Deze game dus wel. Scherpe textures, alles gedetailleerd, prachtige wereld... VR is met deze game misschien wel echt vertrokken,


Tot nu toe was VR meer een circustrucje in gaming dat leuk was voor vijf minuten. Geen enkele VR-game voelde echt aan als een game, zag er goed uit of kon overtuigen. Half-Life: Alyx toont aan dat het allemaal wel kan: goede gameplay, sterke graphics en een langdurige game-beleving geven. Heb je een VR-headset is dit dé must-have van dit jaar.


9/10


© Game4Me



bottom of page